Gastronomija in vino

Od Nadiže do gozdov

NIK_0594

Tradicionalna kulinarika Nadiških in Terskih dolin: okus domačega in divjega

Lokalna kulinarika Nadiških in Terskih dolin ni le okusna, ampak predstavlja tudi dragocen del kulturne dediščine regije. Vsaka jed pripoveduje svojo zgodbo, o življenju na podeželju, o spoštovanju do narave in o tesnih vezeh med ljudmi.

Nadiške in Terske doline:
tradicija okusov

Prebivalci Nadiških in Terskih dolin so se v preteklosti prehranjevali pretežno z doma pridelano hrano. Raznolikost poljščin in gojenih živali je zagotavljala bogato in okusno prehrano, ki so jo bogatili še s pridobivanjem divje hrane iz gozdov. Ta tradicija se je skozi stoletja prenašala iz roda v rod in oblikovala edinstveno kulinarično dediščino regije. Danes se Nadiške in Terske doline soočajo z izzivi sodobnega časa, ki vplivajo tudi na tradicijo lokalne kuhinje. Kljub temu se mnogi prebivalci še vedno močno zavedajo pomena ohranjanja tradicije domače pridelave hrane in priprave starih jedi. Z veliko predanostjo se trudijo prenesti okuse svojih prednikov v sodobni čas.

Kulinarične dobrote:
od bizne do seuke

Nadiške in Terske doline vabijo na kulinarično potovanje, na katerem se prepletajo tradicionalni okusi in sodobna ustvarjalnost. Kjer se zeleni griči srečajo z modrino neba, se skriva bogastvo narave, ki se odraža tudi v lokalni kuhinji. Med najbolj poznane jedi tega območja sodijo bizna (enoločnica iz repe in krompirja), stakanje (krompirjev pire s sezonsko zelenjavo), žličnjaki (majhni močnati cmoki), različne mineštre (s koruzo, bučami in kostanjem) in divjačina pod peko. Poleg značilnih jedi vas bodo očarali tudi lokalni sirarski izdelki, suho sadje in divja zelišča, ki dodajo piko na i vsakemu obroku. Ne pozabite na vrhunska vina zaščitenega porekla, ki se odlično ujemajo z lokalnimi specialitetami. Za sladek zaključek poskusite kostanj, slasten med in avtohtona jabolka sorte seuka, zaščitena z oznako Slow Food.

NIK_0847-2

Gubanca,
slastna dediščina Nadiških dolin

V srcu Nadiških dolin se skriva pecivo, ki že stoletja osvaja brbončice in združuje družine ob prazničnih trenutkih. Vse sestavine zanjo so pridelane lokalno, kar zagotavlja svežino in pristnost. Gubanca ni le posladek, ampak je simbol domačnosti, gostoljubnosti in prazničnega vzdušja. Poleg gubance so priljubljene tudi druge sladice s podobnim nadevom, kot so na primer štruklji. Te slastne zvitke s skuto lahko kuhamo, cvremo ali pečemo, pri čemer vsaka različica ponuja edinstveno teksturo in okus.

Gubana cake, a typical dessert from Valli del Natisone area. Posed on wooden plate and burlap.  Cividale del Friuli, Italy. October 2017

Od blizu

NIK_0736

Štruklji: slastna tradicija iz Nadiških dolin

V srcu Nadiških dolin se skrivajo slastni štruklji, znani so tudi kot...
NIK_0616

“Župa užgana” ali “požgana” – recept

Juha z mederjauko...
NIK_0577

“Fancel” – recept

Pita z jajci, moko in zelišči, posipana s soljo...
NIK_0606

“Marve”, zeliščne drobtine – recept

Marve so bile tradicionalna majska poslastica, ko so zelišča na vrhuncu...
Park Julijskih Predalp

Gorski fižol: skriti dragulj Terskih dolin

Fižol fiorina je avtohtona sorta iz Občine Bardo, ki jo je rešila...
shutterstock_2457431823.jpg2

Sevka, jabolko iz Nadiških dolin

Sevka ali zeuka ni le jabolko, ampak prava poslastica iz Nadiških...
Gubana cake, a typical dessert from Valli del Natisone area. Posed on wooden plate and burlap.  Cividale del Friuli, Italy. October 2017

Gubanca: sladka spirala bogate tradicije

V objemu Nadiških dolin se skriva slastna sladica, ki s svojo...
DSC_0163-setr

Dišavnice in zelišča: kombinacija okusov in tradicije

Furlanija – Julijska krajina se ponaša z bogato tradicijo uporabe...
DSC_7935

Čebelarstvo in med v Furlaniji – Julijski krajini

Območje med Višarji in Miljami se že od nekdaj ponaša z bogato...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji