Kultura

Tržaška

Screenshot

Trst je glavno mesto dežele, znano zaradi bogate arhitekturne podobe in raznolikosti

Trst 24-06-2015 - Trg Oberdan - Trzasko knjizno sredisce

V mestnem središču nas na Trgu Oberdan pričakuje Tržaško knjižno središče, sodobno zasnovana knjigarna z bogato izbiro slovenske literature. Nedaleč stran stoji znameniti Narodni dom, v katerem deluje Stik – Slovenska turistično informativna točka, kjer lahko obiskovalci slovensko narodno skupnost v Italiji spoznajo skozi strnjeno predstavitev. 

Posredovalci znanja, zgodb in novic

Na Ulici sv. Frančiška je osrednji sedež Narodne in študijske knjižnice, v kateri hranijo 170.000 enot gradiva, ki obsega knjige, revije, raznovrstne publikacije in avdiovizualne vsebine. V mestu delujeta dve slovenski založbi, Založništvo tržaškega tiska in Mladika, poleg njiju pa še Primorski dnevnik in sedež slovenskega uredništva državne mreže Rai, ki oblikuje radijski in televizijski program v slovenščini.

V soju žarometov

Med najznačilnejše stavbe v Trstu gotovo sodi Kulturni dom na Ulici Petronio, v katerem domuje Slovensko stalno gledališče z bogato abonmajsko ponudbo in predstavami, ki so opremljene z italijanskimi nadnapisi. Repertoar obsega dela iz slovenskega, italijanskega in širšega mednarodnega prostora. Glasbeno ponudbo sooblikujejo Glasbena matica z glasbeno šolo in številna društva, v katerih deluje več godb in pevskih zborov, poleg njih pa so tu še ansambli in sestavi, ki izvajajo sodobno pop glasbo.

Povezana in dejavna skupnost

Tako v mestu kot na podeželju deluje več društvenih kulturnih domov, v katerih se vrstijo predstave, koncerti in likovne razstave. Tu se srečujejo pripadniki več generacij, ki soustvarjajo dogodke in sprožajo pobude, s katerimi oblikujejo lokalno družbeno življenje. Mladi, ki obiskujejo slovenske srednje šole pri Svetem Ivanu, bodo kmalu dobili sodobno zasnovan mladinski oddelek Narodne in študijske knjižnice, ki bo za dijake in dijakinje v prostem času tudi uporaben družabni prostor.

Festival Slovenk in Slovencev v Italiji

Zveza slovenskih kulturnih društev ETS v sodelovanju s slovenskimi organizacijami v Trstu vsaki dve leti prireja festival Slofest, v okviru katerega se slovenska skupnost v Italiji v mestnem središču predstavi someščanom. Program obsega izvirne dogodke, ki si jih organizatorji zamislijo posebej za to priložnost, saj želijo z njimi izpostaviti ključne teme in osebnosti tega prostora, hkrati pa potegniti vzporednice med osrednjo italijansko in slovensko stvarnostjo.

1T0A7964

Od blizu

DSC_3346 - portic kriz in trzaski zaliv

Tržaški pisatelji in pisateljice

Tržaška slovenska literatura odraža mediteranski humanizem...
OZE NŠK

Pahorjev Trst: ko se življenje prepleta s svetovnimi dogodki

Boris Pahor in Trst sta tako rekoč neločljivi enoti, saj je Pahor...
Mario_Maganja_1966_4419_07

Življenje v objektivu Maria Magajne

Mario Magajna (1916–2007) je več kot šestdeset let neutrudno sledil...
DSC_0278

Tržaško knjižno središče

Tržaško knjižno središče je edina slovenska knjigarna,...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji