Kultura

Benečija

SMO-2021_002

Benečija, kjer se povezanost s tradicijo ozira tudi k sodobni umetnosti in konceptualizmu

topolò

Zgodovino in kulturo beneških dolin lahko odkrivamo v sodobnem interaktivnem muzeju SMO, ki odpira tudi pogled v sedanjost Slovencev in Slovenk v Italiji. Nekdanje življenje v teh krajih lahko spoznavamo tudi v manjših etnografskih muzejih v gorskih vaseh. V nekatere zapuščene vasi se s pomočjo sodobno zasnovanih projektov počasi vrača življenje, kot to velja za Topolove, kjer se je nastanil mladi kolektiv Robida.

Med skrivnostnimi gozdnimi bitji

Življenje v odmaknjenih vaseh je vplivalo na nastanek edinstvenega narečja in ustnega izročila, ki pričata o globoki povezanosti tukajšnjih ljudi z naravo. V njihovih pravljicah in pripovedkah nastopajo skrivnostna gozdna bitja: krivapete, škrati, kosmačini in razne ptice so večkrat obiskali te kraje in s posebnimi močmi vplivali na človeške usode ali povezovali tukajšnji svet z dušami umrlih.

Bogati z duhovnostjo

Stara Gora, tisočletno Marijino svetišče, sodi med simbolne kraje teh dolin in je cilj številnih romarjev. Votivni predmeti, shranjeni v cerkvi in kripti, nudijo izviren vpogled v kmečki svet ter ljudsko in naivno umetnost. Po dolinah je posejanih 44 votivnih cerkvic v gotskem slogu, mimo katerih vodi 168 km dolga pohodniška pot. Med najbolj presunljivimi kraji je svetišče v Landarski jami, v skalo ugnezden prostor, kamor se je človek zatekal tisočletja.

Od blizu

Benedetta Folena

SMO, multimedialno okno Slovencev v Italiji

V Špetru, in sicer na cesti, ki povezuje Čedad z Nadiško dolino...
topolò postaja

Iz dediščine Topolovega cveti mlada Robida

Tik ob slovenski meji visoko nad Hlodičem se v Občini Grmek...
NIK_0851

Intimna izpovednost sodobnega beneškega pesništva

Beneške doline, ki se ponašajo z izredno bogatim ljudskim izročilom...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji