Kultura

Goriška

DSC_0777-min_6079ccb0179c5

Gorica je zgodovinsko središče širšega goriškega in severnoprimorskega prostora

fb steverjan

Osrednjo vlogo v mestnem središču prav gotovo zavzema Trgovski dom s sodobno zasnovano Feiglovo knjižnico. Ta poleg izposoje knjig ponuja tudi udobne študijske prostore, kjer se dobro počutijo tako dijaki in študentje kot bralci vseh narodnosti. V stavbi delujeta tudi Glasbena matica in Slovenski center za glasbeno vzgojo Emila Komela.

Z ljubeznijo do glasbe in gledališča

Med vidnejše goriške kulturne ustanove sodita pomembna kulturna centra, ki stojita tik ob mestnem središču: to sta Kulturni dom in Kulturni center Lojzeta Bratuža, v katerih poleg gledaliških predstav in koncertov pogosto prirejajo tudi likovne razstave. Zborovsko petje je zelo priljubljeno in tukajšnji zbori dosegajo visoke uvrstitve na tekmovanjih državnega in mednarodnega pomena. 

V mestu in okolici deluje več društvenih kulturnih domov, v katerih se ljudje lahko družijo in soustvarjajo kulturno podobo svojega kraja.

Trg zgodovinskih dogodkov
in sodobnih izzivov

Na Travniku, velikem trgu ob goriškem srednjeveškem mestnem jedru, so v preteklih stoletjih potekali pomembni množični dogodki in shodi. Ob njem najdemo slovensko Katoliško knjigarno, v kateri je tudi likovna galerija. V isti stavbi deluje Goriška Mohorjeva družba, ki je imela pomembno vlogo pri širjenju bralne kulture med slovenskimi ljudmi.

Na Travniku je tudi kinodvorana Kinemax in sedež pomembnega čezmejnega društva Kinoatelje, ki spodbuja razvoj filmske umetnosti in prireja filmske delavnice za mlade. Pogosto so na sporedu projekcije slovenskih filmov z italijanskimi podnapisi.

Saša Mrak

Od blizu

OZE NŠK

Gorica, zibelka primorskih pesnikov

Mnoge primorske pesnike povezuje dejstvo, da so se šolali na...
Novi Glas

Travnik 25, kjer je doma katoliški tisk

Katoliška knjigarna, galerija Ars in Goriška Mohorjeva družba...
POKLON VIZIJ HIŠA KINA GORIZIA (38 of 77)

Hiša filma, goriški dom filmske umetnosti

Na Travniku za vodnjakom nas filmski plakati vabijo, da stopimo...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji