Kultura

Rezija in Kanalska dolina​

Close-up of an ancient mullion window with metal shutters and geranium flowers. Small village of Malborghetto Valbruna, Val Canale, Udine province, Friuli-Venezia Giulia, Italy, Europe.

Celoletni turizem in tradicionalni dogodki

NIK_0053-cutL

Najsevernejši območji, kjer še živijo Slovenci in Slovenke v Italiji, ležita pod Julijci. Tako v Reziji kot v Kanalski dolini se danes razvija celoletni turizem, ki v ponudbo vpleta tukajšnje tradicionalne dogodke.

Po näs, ali o rezijanskem narečju

Dolina Rezije že od 19. stoletja zbuja veliko zanimanje jezikoslovcev, obiskovalci pa jo lahko pobliže spoznajo v Rozajanskem dumu na Ravanci, kjer imata sedež istoimensko društvo in folklorna skupina Val Resia. V Muzeju rezijanskih ljudi na Solbici si je mogoče ogledati nekdanjo bivalno kulturo in ustno izročilo s pravljicami, v bližini pa je tudi muzej, posvečen brusačem.

Kanalska dolina

Zimski športi in pohodništvo so danes med glavnimi razlogi za obisk Kanalske doline, ki ponuja še veliko več. Poleti se lahko pridružimo vaškim praznikom – žegnom, pozimi pa prireditvam v adventnem času. V Ukvah deluje Slovensko kulturno središče Planika, ki organizira kulturne dogodke in jezikovne tečaje. Skozi vse leto se je po romarski poti mogoče vzpeti na Višarje, kjer se srečujejo tri dežele. Poseben pečat temu kraju dajejo tudi poslikave Toneta Kralja, legendarnega slikarja 20. stoletja.

Od blizu

Tjaša Gruden

Sledi Slovencev ob Beneški palači v Naborjetu

V Naborjetu je v Beneški palači iz leta 1580 urejen etnografski muzej...
NIK_0105.jpg2

Ko spregovori duša doline pod Kaninom 

Narečje predstavlja prvotni in prvinski izraz človekove identitete...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji