Kaj ponujamo
Kultura

Med tisočletnim bivanjem na tem območju smo soustvarjali podobo teh krajev in še danes dajemo poseben pečat tukajšnji kulturi

Območje, na katerem živijo Slovenci in Slovenke, zaobjema tako urbana središča kot podeželje in visokogorje: ko zapustimo mestna središča, se v komaj pol ure znajdemo sredi naravnih znamenitosti, odkrivamo historična naselja, vstopamo v kulturne ustanove in okušamo jedi, ki odsevajo kulturni mozaik Furlanije – Julijske krajine. Med tisočletnim bivanjem na tem območju smo soustvarjali podobo teh krajev in še danes dajemo poseben pečat tukajšnji kulturi z bogato medijsko in založniško dejavnostjo, knjižnicami, šolsko mrežo ter glasbenimi šolami.

Screenshot

Tržaška

Trst je glavno mesto dežele, znano zaradi bogate arhitekturne podobe in raznolikosti. Središčna vloga mesta se odraža tudi v kulturnem življenju Slovencev in Slovenk v Italiji.

DSC_0777-min_6079ccb0179c5

Goriška

Gorica je zgodovinsko središče širšega goriškega in severnoprimorskega prostora, ki se ji je po drugi svetovni vojni ob novonastali meji pridružila sodobno zasnovana Nova Gorica.

SMO-2021_074

Benečija

Ob meji s Slovenijo ležijo Nadiške in Terske doline, kjer se povezanost s tradicijo ozira tudi k sodobni umetnosti in konceptualizmu. 

Close-up of an ancient mullion window with metal shutters and geranium flowers. Small village of Malborghetto Valbruna, Val Canale, Udine province, Friuli-Venezia Giulia, Italy, Europe.

Rezija in Kanalska dolina

Najsevernejši območji, kjer še živijo Slovenci in Slovenke v Italiji, ležita pod Julijci. Tako v Reziji kot v Kanalski dolini se danes razvija celoletni turizem, ki v ponudbo vpleta tukajšnje tradicionalne dogodke.

Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji