Naši kraji
Rezija

V zavetju očaka Kanina

Coritis, small village in Val Resia, Udine, Italy

Rezija je 20 km dolga ledeniška dolina v zahodnem delu Julijskih Alp. Imenuje se po potoku, ki teče skoznjo.

Na vzhodu dolino zapira gora Kanin, ki ima pomembno vlogo v rezijanski kulturi. Na zahodu se Rezija odpira v dolino reke Bel, medtem ko jo s Soško dolino prek manjše vzporedne doline, ki vodi čez prelaz Krniško sedlo, povezuje vas Učja. Rezijani in Rezijanke so tako živeli večinoma izolirani od preostalih Slovencev in Slovenk.

Izolirani in istočasno svetovljani

Dolina Rezije je svojim prebivalcem nudila le najnujnejše, zato so se, da bi preživeli, pogosto odpravljali po svetu in ponujali svoje storitve. Najbolj znan je gotovo poklic brusačev: v Sloveniji je izraz »rezijan« celo sopomenka za brusača ali piskroveza. Mnogi so po Evropi ustanovili lastna podjetja in trgovine ter se tam ustalili. 

Praznično povezani

Rezijanske pesmi, plesi in pust, ki jih lahko odkrivamo tudi na posnetkih Muzeja rezijanskih ljudi, so znani po svoji izvirnosti in lepoti. Glasba in ples povezujeta prebivalce v pustnem času in ob velikem šmarnu, ko se za »šmarno mišo« v domačo dolino vračajo tudi izseljenci. V dolini je veliko poti, po katerih se lahko podamo na planšarije in odkrivamo naravne danosti alpskega okolja.

NIK_0278L

Od blizu

NIK_0066

Rezija, kjer sta doma ples in glasba

Če se bomo po Reziji potikali za pusta, šmarno mišo...
NIK_0244

Na obisku pri zverinicah

Rezijo marsikdo pozna po njenih Zverinicah iz Rezije...
NIK_0204

Brusač ali rezijan, potujoči svetovljan

V Reziji se je zaradi pomanjkanja drugih možnosti razvil poseben poklic...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji