Naši kraji
Gorica

Naselbina, ki se v jeziku Slovanov imenuje Gorica, Villa quae Sclavorum lingua vocatur Goriza

shutterstock_1185769066

Gorica je bila dolga stoletja trgovsko in upravno središče severne Primorske. O njenem nastanku priča latinski zapis Villa quae Sclavorum lingua vocatur Goriza iz leta 1001. Ob njej danes poteka meja med Italijo in Slovenijo, takoj za njo pa je v petdesetih letih 20. stoletja nastalo sodobno zasnovano mesto Nova Gorica. V Gorico se stekajo poti iz Brd, Soške doline, Vipavske doline, Trsta, Tržiča, Posočja in Furlanske nižine. Živahno središče so tako oblikovali ljudje s širšega območja, ki so se vsakodnevno srečevali in govorili slovensko, nemško, furlansko in beneško narečje. Na severu starega mestnega jedra se trgovska ulica Raštel steka na Travnik, prostrani trg, na katerem so se odigrali številni pomembni trenutki slovenske zgodovine.

Med vilami avstrijske Nice

Nad mestom bdi srednjeveški Goriški grad, v katerem so na ogled muzejske zbirke. Gosposke vile in palače, ki so posejane po mestu, pričajo o živahnem in pestrem življenju podeželskega mesta ob reki Soči. Zaradi milega podnebja je Gorica na prelomu 19. in 20. stoletja zaslovela kot »avstrijska Nica«.

Razgibano mestno zgodovino lahko še danes razbiramo s pestre podobe stavb, ki odsevajo tako mediteranske kot celinske značilnosti. Med njimi na Verdijevem korzu stoji tudi Trgovski dom, ki ima za Slovence močan simbolni pomen.

Po meri človeka

Skozi zgodovino je Gorica za Slovence in Slovenke predstavljala mesto trgovanja in nakupov. Do danes je ohranila vlogo kulturnega, šolskega in univerzitetnega središča. Na njenih imenitnih ulicah lahko prisluhnemo prepletanju jezikov in uživamo v sproščenem vzdušju mesta po meri človeka. Ulice in stavbe prevevajo zgodbe preteklosti, ki kar čakajo, da jih odkrijemo. S kolesom lahko po mestu iščemo slovenske sledi, se podamo na ogled Soče ali potep po Brdih.

 

shutterstock_1167432793

Med Sočo, Krasom in Tržičem

Gorica je tudi upravno in kulturno središče za širše območje, ki sega vse do Jadranskega morja in Ogleja. Slovenci ga naseljujemo od Štandreža preko Sovodenj in Doberdoba, vse do Laškega, kakor pravimo ravninskemu svetu severno od Tržiča. V vseh omenjenih krajih Slovenci z živahnim delovanjem izražamo bogato in razvejano ustvarjalnost naše skupnosti.

Daniel Peteani

Od blizu

IMG_20230215_0019

Dan, ko so metle pometle z mejo

Gorica je od srednjega veka naprej igrala vlogo trgovskega središča...
OZE NŠK

Travnik – trg velikih dogodkov

Ime največjega in zgodovinsko najpomembnejšega goriškega...
Daniel Peteani

Feiglova knjižnica, goriška dnevna soba

Ob sprehajanju po Korzu Verdi v središču Gorice ne moremo mimo...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji