Turistične poti

Tržaška

Zgodovinske arhitekture, multikulturne kronike in kulinarični užitki

01_Territorio_Duino-Aurisina_Carso_Trieste_Costa-dei-Barbari

Ribiška pot – Obmorske vasi v Tržaškem zalivu so bogate z znamenitostmi in povezane s prelepimi sprehajalnimi potmi. K najzanimivejšim potem prištevamo ribiške poti, ki so iz kraških vasi vodile do morja, kjer so ribiči lovili sardone, brancine, najpomembnejši pa je bil lov na tune. Med najbolje urejenimi je gotovo Ribiška pot, ki poteka od Nabrežine do zaliva Pri čupah. V tem zalivu so se namreč najdlje ohranile v rabi čupe, posebni čolni deblaki, ki so bili izdolbeni iz enega debla. Tu ima vsaka skala svoje ime, nekatere tudi svojo zgodbo, kot to velja za skali, poimenovani Sestri. Naužijte se beline skal, vonja po mediteranskem rastlinju, naberite si dišavnic in okusite pristne jedi, ki se napajajo iz mediteranske in kraške tradicije.

Pot: https://www.komoot.com/it-it/smarttour/5458231?ref=wdd

An elevated sun-drenched trail facing the ble sea. Taken on the via Napoleonica in Trieste, Italy

Napoleonska cesta in Svetišče na Vejni – Med najbolj poznanimi razglednimi potmi izstopa Napoleonska cesta, ki vodi po Kraškem robu od Opčin do Proseka in nudi osupljiv razgled na spodaj ležeče mesto in barkovljansko obalo, kjer bomo zlahka opazili tudi mali pristan Čedas, ki so ga zgradili kontovelski ribiči. Krožna pot je dolga 8 km. Vse leto je tudi priljubljen cilj ljubiteljev športnega plezanja, saj so stene zlahka dostopne in nudijo veliko smeri z različnimi težavnostnimi stopnjami.

Na kontovelski strani se pot začne pod Marijinim svetiščem na Vejni oz. Griži (Monte Grisa), ki je bila zgrajena po drugi svetovni vojni v zahvalo za zaščito, in sicer na mestu, kjer sta stali bronastodobni gradišči. S tamkajšnje ploščadi je tako izjemen razgled na zaliv, vključno z vasjo Kontovel na vrhu in gradom Miramar tik ob morju. Pot poteka položno vse do Opčin, kjer nas ob razgledu na tržaško mesto in pristanišče pričaka mogočen obelisk iz repenskega kamna.

Pot: https://www.komoot.com/it-it/smarttour/1051760?

The village of Sgonico in the province of Trieste on a hot summer day. Italy

Gemina – Na trasi, po kateri je nekoč potekala rimska cesta, je danes speljana pot, po kateri se lahko obiskovalci sprehodijo peš, s kolesom ali na konju. Vodi od trga v Mavhinjah proti središču Zgonika in vse do Cola, mimo cerkva tega območja in prikupnih vasi, kakršni sta Šempolaj in Praprot, od koder je osupljiv razgled na Devinski grad, laško ravnino in Gradeško laguno. Pot so do nedavnega uporabljali domačini za kmetijske in pašniške dejavnosti.

Info: https://sentieri.percorsiprovinciats.it/gemina/

Val Rosandra is a valley, between the city of Trieste and the border with Slovenia.

Vertikala ob Dolini Glinščice – Pot, ki je označena z modro-belimi okroglimi markacijami, vodi ob slovensko-italijanski meji, po ozemlju, na katerem prebiva slovenska narodna skupnost v Italiji. Vertikala je večinoma speljana po dolini Glinščice, čudoviti kraški soteski s slikovitimi previsnimi stenami in številnimi kraškimi pojavi. Pot se začne v bližini razglednega stolpa pri vasici Jezero, se nadaljuje pod Draškim Krasom, povzpne na Steno, spusti v Botač in se vzpenja po nasprotnem pobočju do cerkvice sv. Marije na Pečah. Po drugi strani se spusti v dolino Suhe in se nato nadaljuje po grebenu. 

Info: http://www.riservavalrosandra-glinscica.it/sl/

Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji