Turistične poti

Rezija in Kanalska dolina

Do prave duše skivnostne Rezije in Kanalske doline 

Small and ancient village of Lussari or Monte Santo di Lussari (1790 m) and the peak of Mangart mountain (2677 m.). Julian Alps, Tarvisio, Udine province, Friuli Venezia Giulia, Italy, Europe.

Svete Višarje – Svete Višarje so romarski kraj treh velikih kultur, ki so gradile Evropo: in sicer latinske, germanske in slovanske. Že v 16. stoletju so goro imenovali kot božjo pot treh narodov, danes pa ji neformalno pravijo božja pot Evrope. Cerkev, ki je posvečena Višarski Kraljici, je bila leta 2000 prenovljena. Le nekaj let pozneje so za potrebe zimskega smučarskega centra tu postavili novo krožno kabinsko žičnico, od tedaj je tu živahno tudi pozimi. Višarje so postale zanimive za širši krog obiskovalcev, saj nudijo izjemen razgled in gostinsko ponudbo.

Info: https://lussari.eu/sl/
https://www.hribi.net

Pot: https://www.komoot.com/it-it/smarttour/1165907840?

Ta_Lipa_POt_zam.width-800_CM2GJUh

Ta lipa pot – Na Solbico v Reziji že več let vabijo lepo urejene pohodniške poti, ki jih dobro vzdržuje združenje ViviStolvizza ob pomoči Parka Julijskih Predalp. Ljubitelji sprehodov v naravi lahko izkoristijo sončne dneve, saj imajo tu na razpolago šest različnih tras. Med najbolj priljubljenimi je gotovo Ta lipa pot, ki je primerna za vsakogar. Pohodniki lahko prehodijo celotno desetkilometrsko krožno pot ali pa izberejo krajšo, njeno petkilometrsko varianto.

Na voljo je več poti: Matteova pot (11 Sentiero di Matteo), P4 prve svetovne vojne (P4 della Grande Guerra), Vertical Kilometer, Pustigost, Ta na rado (ta vodi do arheološkega najdišča nad Solbico) in manj kot kilometer dolga pot tik ob vasi, ki je primerna za vse, tudi za gibalno ovirane, poimenovali so jo Enostavna Solbica (Stolvizza facile).

Pot: https://benecija.eu/sl/
https://www.ecomuseovalresia.it

13.stavoli_Cernapenc-2

Glasbena pot – Glasba je bila od nekdaj nepogrešljiv del življenja Rezijanov. Začetek glasbene pešpoti je v naselju Solbica, od koder se pot spusti ob potoku Rezija, nato pa se vzpenja po pobočju do slikovite točke, imenovane Ta-na Rawni, ki ponuja osupljiv razgled na dolino Rezije. Med potjo se izmenjujejo gozdovi in travniki, ki obogatijo doživetje pohodnikov, poleg tega pa v vasi Korïto lahko občudujete značilne rezijanske hiše. Vas Korïto oživi predvsem v poletnih mesecih. Celotna pot glasbe meri 9 km.

Info: https://www.ecomuseovalresia.it

NIK_0117L

Ta stara pot Na Ravanci v Reziji so uredili pot, ki združuje steze, ki so jih nekoč uporabljali domačini in ki zdaj povezuje vsa naselja v dolini. Označena pešpot je krožna in je dolga 14 kilometrov. Mogoče jo je prehoditi celo ali pa samo kak manj zahteven odsek, na vsakem pa bo vsekakor mogoče spoznati in občudovati del doline pod Kaninom in njeno bogastvo.

Info: https://www.ecomuseovalresia.it/sentieri-ecomuseo/ta-stara-pot/

Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji