Naši kraji
Kanalska dolina

S koroškim pridihom

Kozolec - slovenian typical hayrack with beautiful panorama of Julian Alpes, Slovenia

Kanalska dolina leži na pragu dveh sosednjih držav, Avstrije in Slovenije. Tudi skozi zgodovino je bila močno povezana s tamkajšnjimi ljudmi, saj je bila vse do leta 1919 del Koroške. 

Ko se pripeljemo v dolino, lahko opazimo, da se starejše stavbe razlikujejo od karnijskih in furlanskih. Trbiž še vedno ohranja vlogo trgovskega in danes tudi vse bolj turističnega središča. Ta panoga postaja čedalje pomembnejša v vseh letnih časih.

V sozvočju s planšarsko tradicijo

Dolino je do prve svetovne vojne večinoma poseljevalo nemško govoreče prebivalstvo, ki se je ukvarjalo s trgovino in rudarstvom. Danes živijo Slovenci in Slovenke pretežno v Ovčji vasi, Žabnicah in Ukvah, nekateri se še danes ukvarjajo s kmetijstvom in planšarstvom. Slovensko pesem lahko slišimo pri verskih obredih, pa tudi ob poletnem žegnu, ko mladi proslavljajo prehod v odraslost.

zegen_ ukve 02

Stičišče treh narodov

Skozi dolino so živahne trgovske poti vodile v Zgornjesavsko dolino, Soško dolino in na Koroško. 

V Kanalski dolini so se zato ves čas srečevali germanski, slovanski in romanski svet, kar še danes posebej občutimo na dveh pomembnih točkah: Višarjah in Tromeji. Romarsko cerkev na Višarjah z njenimi gostišči skozi vse leto obišče velika množica turistov, saj velja za svetišče treh narodov. Tromeja na gori Peč pa je stičišče vseh treh držav in je bila uvrščena v mednarodno verigo spomenikov, posvečenih miru. Tu se vsako leto srečajo predstavniki vseh treh skupnosti.

Monte Lussari - village in the Alps

Od blizu

Wonderful,Walk,In,A,Little,And,Silent,Village,Near,Tarvisio

Društvo Planika in kulturno življenje v Kanalski dolini

V Ukvah imata sedež največja slovenska organizacija v Kanalski...
shutterstock_1831470577.jpg2

Večno privlačne Sv. Višarje

Pogled na Svete Višarje s strnjenim naseljem okoli cerkve...
shutterstock_2423407921

Tromeja, vrh treh narodov

Tromeja ali gora Peč, nemško Ofen, italijansko Forno, se od leta 1919...
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji