To smo mi,
Slovenci in Slovenke
v Italiji

Slovenci v Italiji smo bogata, razvejana in vitalna skupnost

Slovenska narodna skupnost v Italiji je vsestransko bogata, razvejana in vitalna. Dnevno povezujemo dve državi, dva jezika in dve družbi ter tako pomembno soustvarjamo enkratno podobo tega geografskega območja. Živimo v samem središču Evrope, med Jadranskim morjem in Alpami na skrajnem severovzhodu Italije.

Naš jezik je slovenščina, zaradi tesnega stika z italijanščino, furlanščino in nemščino ter družbeno-geografskih danosti pa smo razvili številna narečja in svojstvene pogovorne zvrsti. Območje poselitve avtohtone slovenske skupnosti je doživelo številne politične spremembe in pretrese, saj so se s prevlado različnih držav pogosto premikale tudi meje.

ozemlje-small

Poselitveno območje

Slovenska narodna skupnost v Italiji živi ob meji s Slovenijo, in sicer v 32 dvojezičnih občinah, ki sodijo pod varstvo posebnega državnega zakona za varstvo manjšine, skupaj pa dejansko v kar 39 občinah.

zgodovina-small

Zgodovina

Zgodovino našega poselitvenega območja, ki so ga prečkali številni selitveni tokovi in se na njem srečujejo različne kulture, zaznamujejo burno dogajanje in številni izzivi.

jezik-small

Jezik

Slovenščina je najsevernejši južnoslovanski jezik, ki se na zahodu slovenskega poselitvenega območja stika z germanskim in latinskim svetom

Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji