Nalaganje Dogodki

27 | 09 | 24 - 16 | 10 | 24

Dnevi evropske kulturne dediščine

V središču letošnje izvedbe Dnevov evropske kulturne dediščine je tema Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav. Naša dediščina nam lahko v snovni in nesnovni obliki veliko pove o tem, kako so bili narodi dolgo povezani in kako so še vedno povezani s skupnimi vrednotami, skupnimi praksami ter željo po ohranjanju in izmenjavi zgodb in z njimi povezane dediščine, ki sestavljajo našo individualno in kolektivno zgodovino in identiteto. Sledovi fizičnih poti, ki prečkajo pokrajine in meje, nas opominjajo na to, da so bili ljudje vedno v gibanju in da so ljudstva potovala zaradi raziskovanja, izobraževanja, osvajanja ozemelj, trgovanja, kmetovanja in romanja. Povezave, ki so pri tem nastale, pogosto temeljijo na naši prepleteni zgodovini; naša stavbna dediščina, muzejski predmeti, umetniška dela, knjižnice, tradicije in obrti pa spominjajo na skupno preteklost in kažejo na medsebojne kulturne vplive.

Celoten program je dostopen tukaj, spodaj vam predstavljamo tiste dogodke, ki jih organizirajo Slovenci v Italiji.

Petek, 27. septembra, ob 17. uri
PO POTEH FILOZOFIJE, UČNA URA V PRIMESTNEM PARKU

TRST (Park Vile Sartorio na Reški cest, vhod iz Ulice dei Modiano)
ORGANIZATOR: Odsek za zgodovino in etnografijo NŠK
Vsak park ima svojo filozofijo. Razkriva se v njegovi zasnovi, nato pa v mnogoteri izbiri rastlin, oblik in stavbnih objektov. V akademski dediščini in ljudskem izročilu imajo vrtovi velik pomen. Sprehod skozi park nas tako popelje od antike do danes in od prednikov v naš čas. Primestni park tržaške družine Sartorio v okraju Sv. Marije Magdalene Zgornje je lep in vabljiv primer. Na poti po parku nas bo vodila prof. Marta Ivašič, upokojena srednješolska učiteljica zgodovine in filozofije.


Petek, 28. septembra, ob 10. uri v italijanščini, ob 16. uri v slovenščini

ZAČETKI NABREŽINE, Z BREGA NA KRAS

NABREŽINA (zbirališče ob začetku ribiške poti, pr’ centrali)
ORGANIZATOR: Slovensko kulturno društvo Igo Gruden
Arheolog Ivan M. Hrovatin v arhivih raziskuje srednjeveško poselitev Krasa do 18. stoletja. Slovensko kulturno društvo Igo Gruden vabi na vodeni ogled tematske razstave in pohod po okolici, ki nas bo pripeljal vse do morja, k izvoru Nabrežine.


Sreda, 2. oktobra ob 18. uri

OSTANEN – RIMANGO, DOKUMENTARNI FILM

TRST (NŠK, Ul. Sv. Frančiška 20)
ORGANIZATOR: Odsek za zgodovino in etnografijo NŠK, Zveza slovenskih izseljencev FJK
Podlaga za dokumentarec so videointervjuji izseljencev iz Benečije. Nastala je izvirna videopripoved malih in tradicionalno tihih ljudi, ki izžareva njihovo veliko dostojanstvo. Izseljevanje iz slovenskih dolin v preteklem stoletju je mogoče primerjati s pravim eksodusom.
Zato je za ohranjanje kulture in identitete tega območja treba gojiti tudi dediščino njegovih izseljencev, razpršenih po svetu, in tistih, ki so se vrnili. Za razliko od mnogih drugih hribovitih območij v Italiji so Nadiška in Terska dolina ter dolina Rezije od petdesetih let 20. stoletja dalje ostajale izvzete iz družbeno-ekonomske modernizacije in sodobnega razvoja, ki bi prebivalcem omogočal življenje doma. Edini izhod iz brezperspektivnega položaja je bilo izseljevanje. O ustvarjanju filma in tematikah, ki jih odpira se bomo pogovarjali z Aleksejem Kalcem in Renzo Mattelig.


Četrtek, 3. oktobra, ob 20. uri

VIKTOR SULČIČ, ARHITEKT
Viktor Sulčič, graditelj metropole – Outsider – revija, ki presega meje

KRIŽ (v Domu „Albert Sirk“)
ORGANIZATOR: Slovensko kulturno društvo Vesna
Predavanje o arhitektu Viktorju Sulčiču, rojenem v Križu. Kot uspešen arhitekt, kasneje slikar in aktiven član slovenske skupnosti je deloval v Argentini. Na večeru bo nastopila Irene Mislej, izvedenka o Sulčičevem življenju in delu. Uvodne besede bo podal prof. Aleksej Kalc. Pogovor bo vodil domačin, časnikar Sandor Tence.


Nedelja, 6. oktobra, ob 9.00

SLOVENSKI OBRAZ GORICE – SPREHOD PO SLEDEH TISOČLETNE PRISOTNOSTI SLOVENCEV V GORICI

GORICA, zbirno mesto: Kbcenter (Korzo Verdi 51)
ORGANIZATOR: Zveza slovenskih kulturnih društev
Vodeni sprehod po kulturni poti mimo krajev, zgradb in drugih točk, ki povezujejo pomnike, pomembne za goriške Slovence. Doživljanje zgodovine in prostora skozi oči skupnosti, ki je v samem jedru Gorice prisotna že več kot tisoč let, a za obiskovalca in turista skoraj nevidna. Prijave na nova-gorica@vipavskadolina.si.


Sobota, 12. oktobra, ob 9. uri

SUHI ZID POVEZUJE – DELAVNICA OBNOVE IN UČENJE SLOVENSKIH IZRAZOV

GROPADA (okolica vasi)
ORGANIZATOR: Karin Lavin, Partnerstvo kraške suhozidne gradnje, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Delavnica gradnje in obnove suhih zidov je namenjena ohranjanju starodavnih veščin v njihovem izvirnem jezikovnem kontekstu, to je slovenskem jeziku. Od tod ideja, da bi delavnica o veščini suhozidne gradnje postala poglobljena in medkulturna izkušnja za italijansko govoreče družine, ki jih k ročnemu delu v lokalnem jeziku spodbujajo jezikovni moderatorji.
Obvezna prijava na karin.lavrin.art@gmail.com


Sobota, 12. oktobra, ob 10. uri v italijanščini, ob 16. uri v slovenščini

ZAČETKI NABREŽINE, Z BREGA NA KRAS

NABREŽINA (zbirališče pred gostilno Bunker)
ORGANIZATOR: Slovensko kulturno društvo Igo Gruden
Arheolog Ivan M. Hrovatin v arhivih raziskuje srednjeveško poselitev Krasa do 18. stoletja. Slovensko kulturno društvo Igo Gruden vabi na vodeni ogled tematske razstave in pohod po okolici, ki nas bo pripeljal vse do morja, k izvoru Nabrežine.


Sreda, 16. oktobra, ob 18. uri

OSTANEN – RIMANGO, DOKUMENTARNI FILM

GORICA, BorGO Cinema (Raštel 57/59)
ORGANIZATOR: Narodna in študijska knjižnica, Kinoatelje, Zveza slovenskih izseljencev FJK
Podlaga za dokumentarec so videointervjuji izseljencev iz Benečije. Nastala je izvirna videopripoved malih in tradicionalno tihih ljudi, ki izžareva njihovo veliko dostojanstvo. Izseljevanje iz slovenskih dolin v preteklem stoletju je mogoče primerjati s pravim eksodusom.
Zato je za ohranjanje kulture in identitete tega območja treba gojiti tudi dediščino njegovih izseljencev, razpršenih po svetu, in tistih, ki so se vrnili. Za razliko od mnogih drugih hribovitih območij v Italiji so Nadiška in Terska dolina ter dolina Rezije od petdesetih let 20. stoletja dalje ostajale izvzete iz družbeno-ekonomske modernizacije in sodobnega razvoja, ki bi prebivalcem omogočal življenje doma. Edini izhod iz brezperspektivnega položaja je bilo izseljevanje.
O ustvarjanju filma in tematikah, ki jih odpira se bomo pogovarjali z Aleksejem Kalcem in Renzo Mattelig.

 

DRUGI DOGODKI ZAPRTI JAVNOSTI:

10.–17. oktobra ob 15.30
OLJKA, SIMBOL NAŠE ZEMLJE
KRIŽ (v šoli)
ORGANIZATOR: OŠ Albert Sirk

Petek, 11. oktobra, ob 17.30
NAGRAJEVANJE NATEČAJA NA POTI DOMOV
TRST, Narodni dom
ORGANIZATOR: Odsek za zgodovino in etnografijo NŠK, Kulturno društvo Bubnič-Magajna, Primorski dnevnik

Petek, 11. oktobra, ob 20.30
POPIS LEDINSKIH IN HIŠNIH IMEN TER IZDELAVA ZEMLJEVIDOV V KATASTRSKI OBČINI DOLINA (TRST)
DOLINA (v društvu)
ORGANIZATOR: Slovensko kulturno društvo Valentin Vodnik

 

 

Podrobnosti

Začetek:
27 | 09 | 24
Konec:
16 | 10 | 24
Kategorija Dogodek:
Dogodek Oznake:
, , , , , , , , ,

Organizator

NŠK Narodna in šudijska knjižnica
Telefon
+39 040 635 629, +39 040 989 6151
E-naslov
trst@knjiznica.it
Poglej Organizator spletno stran
Smo aktivni
Kultura
Turistične poti
Naši kraji